Necredincioasa – Ayaan Hirsi Ali

11038007_10203631370383742_11111168464270495_nCitesc “Necredincioasa” scrisa de Ayaan Hirsi Ali, si impresia pe care mi-o lasa este de SF. Oricarei femei emancipate, stapana pe dreptul ei de a decide in viata, cartea asta i se va parea ireala. Redau doar un fragment.

“Unii învăţaţi susţineau că ochii femeii erau cea mai puternică sursă de provocare sexuală: când în Coran se spune că femeile trebuie să-şi coboare privirea, asta înseamnă că de fapt trebuie să-şi ascundă ochii. Alţii erau de părere că până şi vederea buzelor unei femei, mai ales a celor pline, care erau ferme şi tinere, puteau să-l aducă pe bărbat într-o stare de excitare sexuală maximă. Iar alţi gânditori alocau pagini peste pagini arcuirilor senzuale ale bărbiei, unui nas frumos sau unor degete lungi şi subţiri şi tendinţei pe care o aveau unele femei de a-şi mişca mâinile într-o manieră care atrăgea atenţia asupra plăcerii pe care o ofereau. Profetul era citat pentru fiecare dintre aceste restricţii. Chiar şi când o femeie era complet acoperită, din cap până în călcâie, se deschidea o altă direcţie de gândire. Pentru că asta nu era suficient. Şi tocurile înalte erau aduse în discuţie, căci puteau trezi în mintea bărbaţilor imaginea picioarelor femeii; pentru a evita să-i facă pe bărbaţi să păcătuiască, femeile trebuiau să poarte pantofi fără toc, care nu făceau zgomot. Apoi urma parfumul: folosirea oricărei arome plăcute, chiar şi de săpun parfumat sau şampon, ar fi distras atenţia bărbaţilor de la veneraţia pe care trebuia să o aibă pentru Allah şi i-ar fi făcut să aibă fantasme, păcătuind. Cel mai sigur mod de a nu provoca nici un rău nimănui părea să fie evitarea contactului cu oricare bărbat, oricând şi chiar şi cu cei care locuiau în aceeaşi casă. Gândurile erotice păcătoase ale unui bărbat erau mereu din vina femeii care-l incita. “

Fara doar si poate, trebuie sa spun ca o asemenea gandire absurda, si care frizeaza schizofrenia misogina, se potriveste ca proverbiala manusa mentalitatii bolnave a satului Valeni.

In mintea mea, din ce in ce mai des, incolteste ideea ca Romania gandeste ca un stat islamic. Pentru ca nu vad nicio deosebire intre imamii fanatici si preotii ortodoxi, care, si ei, proclama patriarhatul si ideea ca femeile sunt murdare, impure, (40 de zile dupa nastere asa sunt considerate, nedemne sa intre in biserica, ceea ce le este si interzis, de altfel) cu mult in urma barbatilor, care chiar si criminali si violatori, tot pot fi “mantuiti” si iertati in urma spovedaniei.

Cartea asta imi da cu virgula in ceea ce priveste mentalitatea romaneasca, ceea ce mi se pare foarte grav.

Edit Later. Citind aceasta carte, si judecand din perspectiva cuiva caruia intotdeauna fanatismul i s-a parut ceva monstruos, pot sa spun doar atat: busola morală este inlauntrul nostru, nu in paginile unei carti, numita, atat de arbitrar, “cartea sfanta”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s